Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Fra tømrer til leder

Byggebransjen er kjent for store konjunktursvingninger. Dette påvirker ikke minst de ansatte, som er de første til å kjenne det på kroppen når det butter i mot. Hvilke hemmeligheter bruker dyktige ledere for å holde engasjementet oppe i motgang så vel som i medgang?

Vi har snakket med Eirik Dalby, som er avdelingsleder ved PEAB Bogstrand i Tromsø, om dette. Eirik er utdannet tømrer og byggmester, og jobbet mange år som håndverker selv, før han fikk ansvaret for å bygge opp en avdeling med egne håndverkere. 

Utfordrende
- Det var en bratt lærekurve for meg som har jobbet praktisk i alle år, å plutselig få ansvaret med å bygge opp en avdeling. Jeg startet alene for tre og et halvt år siden. Nå er vi over 20 ansatte og 4 lærlinger, forteller Dalby.

Holde motivert

Byggebransjen har gått som en klokke i flere år, men nå har markedet flatet mer ut. Også i Tromsø, der boligprosjektene har vært mange over tid. 

- Det er ikke noe problem å bygge opp en avdeling og motivere de ansatte når ting går av seg selv. Utfordringene kan oppstå når det blir mindre å gjøre. Håndverkere er stolte fagarbeidere som liker å se resultater. Jeg blir også stolt når jeg kjører forbi bygninger jeg har vært med på å utvikle. Derfor jobber vi bevisst med å skape nye prosjekter for våre ansatte, sier Dalby.

Sterke meninger

Når man jobber med individer om praktiske løsninger er det ofte sterke meninger om hvordan ting skal gjøres. Det å velge en løsning fremfor en annen kan skape friksjon.

- Å velge løsning A foran B er ikke det samme som å si at B er feil. I etterkant av en beslutning ligger magien i å få den som ønsket B til å jobbe like hardt for løsning A som sin egen. Det å ha respekt for hverandre og dele samme mål, gjør slike prosesser enklere, forteller Dalby.

Faglig påfyll

Eirik er en av mange fra PEAB Bogstrand som har deltatt på lederutviklingsprogram i regi av Ledelse i Nord. 

- For meg har Ledelse i Nord programmet hatt en stor verdi. Min faglige bakgrunn er teknisk, så det å få bedre innsikt i teori om ledelse har vært nyttig. Samtidig er programmet godt balansert mellom teori og praktiske oppgaver. Slik at man får flere muligheter til å utfolde seg sammen med alle de andre som tar programmet, avslutter Dalby.

Oppstart vår og høst

Ledelse i Nord programmet er samlingsbasert, og foregår over tre samlinger av tre dager hver. Programmet er en blanding av teori og praksis, der deltakerne får faglig støtte av anerkjente foredragsholdere. Programmet gjennomføres normalt to ganger hvert år, med oppstart i februar og september. Du kan fortsatt delta i høst. Les mer om høstens LIN-program på www.ledelseinord.no