Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

-Ikke la andre stjele fra visjonen din

Engasjementet var stort da ledergruppen i Jobzone møtte verdensmester Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes for arbeide med temaet idrett og lederskap. 

- Om du vil nå toppen må du ikke la andre stjele av visjonen din. Når en oppnår gode resultater dukker det hele tiden opp fristelser som kan forstyrre treningsarbeidet. Men om du vil fortsette å gjenskape prestasjonene må en være lojal til den treningsjobben en skal gjøre og den planen en har lagt, sa den meriterte friidrettstreneren Leif Olav Alnes til de 35 lederne i Jobzone som deltok på samlingen. 

Visjon om å vinne VM

Ved inngangen til årets sesong hadde laget en visjon om at Warholm en dag skulle stå på toppen av seierspallen i VM. Etter den sterke VM-finalen i London i august må visjonen justeres og nye målsettinger defineres.

- Visjonen var å vinne VM. Nå må vi finne noe nytt vi kan strekke oss etter, fortalte Warholm. 

- Men når jeg våkner om morgenen er jeg fortsatt sulten på mer. Jeg har fortsatt med meg de rette folkene og vi har en god kultur for å lykkes.

Viktig å glede seg til å gå på jobb

Før sesongen fikk Warholm selskap på laget av Amalie Iuel, som avsluttet sin utdannelse i biologi ved University of Southern California (USC) i Los Angeles og tok veien hjem til Norge. Skolen er en av de beste i collageidretten i USA, men med et annet treningsregime enn under Leif Olav Alnes. 

- Da jeg kom tilbake til Norge ble jeg overrasket over hvor mye humor det var på trening. Jeg var vant med at alle var alvorlig under oppvarming. Her er det lave skuldre og masse lek og moro, men samtidig kvalitet og hard konkurranse på øktene, fortalte Iuel. 

- Treningen er en jobb hvor vi legger ned mange timer hver dag. Da er det en fordel om en gleder seg til å gå på jobb. Det gjelder for de fleste jobber. Visjonen vår er å være utviklingsorientert for å komme på et høyest mulig nivå. På den veien må en ikke glemme leken og gleden, sa Alnes. 

Daglig leder i Jobzone Norge, Espen Hem Jakobsen (t.v.) i samtale med Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes.

Daglig leder i Jobzone Norge, Espen Hem Jakobsen (t.v.) i samtale med Karsten Warholm, Amalie Iuel og Leif Olav Alnes.

«Prosjektleder»

I det lille teamet er det ikke tvil om at Alnes er lederen i flokken. Selv om fleipen sitter løst, beskrives han som en leder som blir respekter og lyttet til uten å måtte ta i bruk «utestemmen». Men at han er «sjef» er han selv ikke enig i. 

- Jeg ser mer på meg selv som en prosjektleder. Jeg er opptatt av å skape en følelse av at vi får til noe sammen. At vi har felles eierskap til det som er målet. Da behøver en ikke være «sjef», sa Alnes. 

For treneren og de to utøverne handler hverdagen om å planlegge gode treningsøkter og gjennomføre disse med best mulig kvalitet. Skal resultatene komme må prestasjonene optimaliseres på alle områder. 

- Evnen til å prestere henger tett sammen med den kulturen en klarer å etablere i teamet. Om en vil lykkes er det avgjørende hvor en legger listen for prestasjonene i gruppen. De resultatene vi oppnår er en konsekvens av en rekke gode prestasjoner, sa Warholm. 

Endring

I følge daglig leder i Jobzone Norge, Espen Hem Jakobsen, er det viktig at en organisasjon har en kultur som takler endringer. Jobzone har de siste årene satt fokus på kultur, samspill og prestasjon i samarbeid med Ledelse i Nord. 

- Når en ser på samfunnet rundt oss er det ikke tvil om at vi «brygger på noe», at større endringer vil treffe oss i årene som kommer. Alle organisasjoner opplever at det er litt motstand mot endring, men i Jobzone har vi lyktes i å utvikle en kultur for å møte endringene, sa Hem Jakobsen. 

I følge Alnes er det naturlig at mange er skeptisk til endring.

- Jeg opplever at alle vil forbedre seg, men en har så vanskelig for å forandre seg. Viljen til endring må komme innenfra. Det må ligge i den enkelte og i kulturen. 

Raushet

I den lille prestasjonsgruppen er det en verdi som preger kulturen og måten de tar vare på hverandre; raushet. 

- Det er vanskelig å peke på en verdi som viktigere enn de andre. Jeg opplever at de verdiene vi har kommer til anvendelse i ulike situasjoner. På laget vårt er likevel raushet en sentral verdi. Det må være takhøyde i det vi driver med, sa Leif Olav, før Amalie la til:

- Hos oss er det lov å gjøre feil, men vi skal samtidig lære av feilene og unngå å gjøre den samme feilen flere ganger.