Skal styrke Nord-Norge som sykkeldestinasjon

Markedet for aktive ferier er i sterk vekst og Ledelse i Nord er prosjektleder for arbeidet med å øke sykkeltrafikken i Nord-Norge. Arctic Cykling etablerer nå et samarbeid med Arctic Race of Norway. Målet er at Nord-Norge skal ta en større del av markedet for sykkelturisme. 

Støttet av Innovasjon Norge
Fra 2016 til 2018 har Arctic Cycling med støtte fra Innovasjon Norge sett på hvordan man kan møte en stadig voksende etterspørsel etter sykkelturisme i Nord-Norge. 

Resultatet av prosjektet er at man nå lanserer Nord-Norges første selskap som kun skal jobbe med å tilrettelegge for sykkelturisme. Arctic Cycling eies av fem reiselivsoperatører i Troms og Finnmark som satser på aktive ferier.

- Dette er et marked for folk som er villig til å betale mye dersom kvaliteten er god. Vår jobb er derfor å fasilitere på en måte som gjør at de som kommer hit får en unik opplevelse, sier Kurt Knudtsen, som er prosjektleder for Arctic Cycling.  

Også Ivar Haugen i Tromsø Safari er klar på at kvaliteten er helt avgjørende.

- Det viktigste er å gjøre det ordentlig. Det betyr lokal guide, turer, overnatting og mat og drikke på kvelden, sier han.

Blir offisielle samarbeidspartnere
For å styrke selve sykkelopplevelsen og den internasjonale markedsføringen, inngår de en avtale med Arctic Race ofNorway.

- Arctic Race of Norway har i løpet av fem år bygget opp en svært sterk merkevare, med internasjonalt potensial. Vi ser derfor store muligheter i et samarbeid med dem, sier Kurt Knudtsen.

Arctic Cycling blir gjennom denne avtalen rittets offisielle samarbeidspartner på pakkereiser for sykkelturister. De skal blant annet legge til rette for opplevelser for besøkende rundt de ulike etappene.

Felles mål og verdigrunnlag
- Vi har et felles mål om å styrke Nord-Norge som bærekraftig reiselivsmål, sykkelsporten og sykling som en sunn aktivitetsom styrker folkehelsen, sier Arctic Race-sjef Knut-Eirik Dybdal.

I følge Innovasjon Norge er markedet for aktive ferier er i sterk vekst. Det globale markedet har nesten tredoblet seg de siste fem-seks årene.

- Det er en sterkt voksende trend at folk ønsker å oppleve det autentiske, med lokal mat og lokal kultur, sier Børge Hemmingsen i Innovasjon Norge.  Han mener Nord-Norge har mange muligheter:

Stort potensial
- Nord-Norge byr på fantastisk natur, og har et stort potensial for å utvikle destinasjoner med gode fasiliteter for sykling, vandring og andre aktiviteter. Det er ruter og turer med ulik vanskelighetsgrad, og produkter av høy kvalitet som kan pakkes og gjøres bookbare, sier Hemmingsen. 

Men Innovasjon Norge peker også på noen utfordringer. En av dem er at Nord-Norge fortsatt er relativt et relativt ukjent reisemål for sykkelturister. Det kan Arctic Race bidra til å endre på, blant annet gjennom live-sendinger fra sykkelrittet i 146 land med spektakulære bilder av nordnorsk natur og kultur. 

Har allerede booket
- Som følge av den sterke internasjonale eksponeringen av Arctic Race of Norway opplever vi at interessen for å komme til Nord-Norge for å følge rittet er økende, sier Kurt Knudtsen, som kan avsløre at de allerede har booket flere grupper som kommer til årets ritt i Finnmark i august.

- Det er for tidlig å si noe om detaljene rundt dette, men jeg kan bekrefte at det kommer folk fra flere land, og vi skal sørge får at de får en god opplevelse når de kommer, sier Knudtsen.

Stiftere og eiere av Arctic Cycling er
- Tromsø Safari
- Tromsø Outdoor
- Glød Explorer
- Bussring
- Arctic Coastal Cycling

Jeg er blitt en tryggere leder

Rune Albrigtsen i Peab Bjørn Bygg er produksjonsleder for byggeprosjektet Himmel og Hav i Tromsø. Han tar med seg nyttige lederverktøy fra LIN-programmet når 87 nye leiligheter skal gjøres klar til innflytting høsten 2018. 

Det kryr av fagfolk på byggeplassen til Himmel og Hav på Strandkanten, rett sør for sentrum i Tromsø. Mer enn 70 bygningsarbeidere innenfor rundt 12 ulike fagfelt jobber lange dager for å bygge nye boliger helt nede ved sjøkanten. Betongarbeidet er snart ferdig og tømringen er godt i gang. Om et drøyt halvår skal de første leilighetene være klar til innflytning.

Egen standard

Rune Albrigtsen er produksjonsleder for byggeprosjektet til 200 millioner kroner. Høsten 2017 deltok han på LIN-programmet til Ledelse i Nord for å få ny input i lederrollen. 

- Jeg har ingen utdannelse som leder. Før jeg deltok på LIN-programmet hadde jeg min egen standard for hva jeg burde levere i lederrollen, og denne standarden har alltid vært høyere enn det jeg har klart å levere. Det har til tider vært krevende. Etter å ha deltatt på LIN-programmet ser jeg bedre hva som er godt nok. Det har gjort meg tryggere i forhold til hva som kreves av meg som leder, sier Albrigtsen. 

 Rune Albrigtsen har blitt en tryggere leder etter å ha gjennomført LIN-programmet. Her fra en presentasjon av arbeidet i Peab Bjørn Bygg for de andre deltakerne på programmet. Foto: Geir Håvard Hanssen

Rune Albrigtsen har blitt en tryggere leder etter å ha gjennomført LIN-programmet. Her fra en presentasjon av arbeidet i Peab Bjørn Bygg for de andre deltakerne på programmet. Foto: Geir Håvard Hanssen

På LIN-programmet møtte Albrigtsen 15 andre ledere med erfaringer som viste seg å være nyttig, også for produksjonslederen i Peab Bjørn Bygg. 

- I tillegg til veilederne var det et par av deltakerne på programmet som ga meg nyttig innsikt i mitt lederskap. De bidro til at jeg har tatt grep som har gjort jobbsituasjonen mer oversiktlig. Det er av og til nødvendig å rydde litt i det en holder på med på jobben, sier Albrigtsen. 

Tryggere leder

LIN-programmet gjennomføres hvert halvår over tre samlinger i Tromsøregionen. Fokus for samlingene er de viktige verktøyene en leder bør beherske. For Rune Albrigtsen var deltakelsen på programmet viktig for å finne tryggheten i lederrollen. 

- LIN-programmet har gjort meg tryggere i rollen som leder. Min trygghet skaper trygghet rundt meg. Jeg har mer ro. Det merker de på jobb også, sier Albrigtsen og fortsetter. 

- Jeg har også blitt flinkere til å se medarbeiderne mine, stille krav til de og ha forventninger. Jeg stiller ikke urealistiske krav, men jeg er blitt tryggere når jeg stiller krav og når jeg gir tilbakemeldinger til mine medarbeidere.

Stolt

Nå har han han fokus på å gjøre Himmel og Hav til et strålende byggeprosjekt for Peab Bjørn Bygg. 

- Jeg er stolt av dette prosjektet. Jeg føler at arbeidet går veldig bra. Vi jobber alle mot det samme målet og vi hopper ikke bukk over kvaliteten eller går på akkord med lover og regler, sier Albrigtsen.

De første leilighetene skal være klar til innflytting i september 2018, mens bygget i sin helhet overleveres før jula setter inn i desember. 

Produksjonslederen er opptatt av at alt skal være ferdig i god tid før de første beboerne gjør seg klar til å  flytte inn. Det krever god oversikt over fremdriften i prosjektet, noe som er utfordrende når en rekke fagdisipliner jobber sammen på et stort prosjekt. 

- Jeg har selv jobbet på bygg hvor jeg som håndverker ikke har ant når vi skulle være ferdig. Da er det vanskelig komme i mål når kundene forventer det. På vårt prosjekt legger vi fremdriftsplanen på bordet slik at alle på bygget kan se den. Da vet alle hva de skal forholde seg til og alle har god innsikt i tidsfristene for de ulike delene av produksjonen, sier Albrigtsen. 

Visuell planlegging

For å forsterke prosjektplanleggingen bruker Peab Bjørn Bygg visuell planlegging for å sikre bedre samspill mellom de ulike fagene som er involvert når et stort leilighetsbygg skal settes opp. 

 Visuell planlegging handler om å ta kontroll på de oppgavene som skal løses og ansvarliggjøre de som skal utføre oppgaven. På Himmel og Hav har Rune Albrigtsen satt opp en tavle som gir god oversikt over hva som skal gjøres og hvem som har ansvaret. Foto: Geir Håvard Hanssen

Visuell planlegging handler om å ta kontroll på de oppgavene som skal løses og ansvarliggjøre de som skal utføre oppgaven. På Himmel og Hav har Rune Albrigtsen satt opp en tavle som gir god oversikt over hva som skal gjøres og hvem som har ansvaret. Foto: Geir Håvard Hanssen

- Vi bruker 10 minutter hver morgen til å gjennomgå nøkkelaktivitetene som skal løses den dagen. Når vi samler nøkkelpersonene foran prosjekttavlen avklarer vi om de ulike fagene har kontroll på de oppgavene som skal løses. Her finner vi løsninger sammen, slik at alle kan få gjort det de etter planen skal gjøre, sier Albrigtsen og legger til. 

- Det handler om å ansvarliggjøre den enkelte der og da. Vi gjennomgår planen sammen og vi må svare for hva vi har gjort og skal gjøre foran kollegaene. Da ser den enkelte hvor viktig de er for den totale fremdriften til prosjektet. De får eierskap til det de holder på med.

Positive effekter

For Albrigtsen handler ledelse om å få med seg de mange medarbeiderne i arbeidet med å levere den kvaliteten Peab Bjørn Bygg er kjent for. 

- De verktøyene vi har lært i forhold til ledelse har vært viktig. På programmet snakket vi om grunnelementene i ledelse; le-del-se. Disse ordene har jeg hengende på pc-skjermen på kontoret. Det er bra at 40 av mine medarbeidere i Bjørn Bygg går på det bedriftsinterne lederprogrammet til Ledelse i Nord. Jeg ser allerede positive effekter i forhold til måten de leder på, sier Albrigtsen. 

Svensk topp-retoriker inviterer til kurs i Tromsø

Retorikeren Anna Ricknell er rangert som en av de 12 fremste foredragsholderne i Sverige. Nå kommer hun til Tromsø for å lære nordnorske ledere kunsten å overbevise. 

Kommunikasjon er en viktig del av arbeidshverdagen, men mange opplever at god kommunikajson kan være vanskelig i enkelte situasjoner. Nå henter Ledelse i Nord den svenske retorikeren Anna Ricknell til Tromsø for å lære vekk verktøyene som gjør at du kan kommunisere på en trygg og overbevisende måte.

- Anna Ricknell ble nylig tatt opp i NSA, talerforeningen for profesjonelle talere og møteledere i Sverige. Det betyr at hun er blant de 12 fremste foredragsholderne i vårt naboland. Anna er også en god venn av Ledelse i Nord og har takket ja til vår invitasjon til å komme til Tromsø, sier Kurt Sverre Knudtsen i Ledelse i Nord. 

4. og 5. april 2018 har du mulighet til å delta på kurset «Retorik- och presentationsteknik för ledare». Innholdet berører bl.a. tema som presentasjonsteknikk, kommunikasjon i lederrollen og mot kundene dine, hvordan kroppsspråk kan forsterke budskapet og hvordan du takler hersketeknikker som hindrer god kommunikasjon på arbeidsplassen. 

- Det stilles mange krav til ledere og kommuniksjon er et viktig verktøy i lederskapet. På kurset lærer du verktøyene som kan ta deg til det neste nivået som leder. Det handler om å kommunisere på en måte som gjør at andre lytter til deg, sier Anna Ricknell.  

Før kurset vil deltakerne motta et lite spørreskjema fra Ricknells Retorik. Det bruker Anna Ricknell for å skreddersy kurset til de nordnorske deltakerne. 

- Anna har en egen evne til å begeistre og skape stort engasjement når hun holder foredrag. Jeg kan derfor garantere at dette blir en opplevelse som både gir faglig påfyll og ny energi til de som deltar. Vi håper mange benytter anledningen, sier Knudtsen.

Kurset «Retorik- och presentationsteknik för ledare» går over to dager 4. og 5. april 2018. Kurset koster 4950 kroner, inkludert lunsj begge dager. Sted: Scandic Grand Hotell, Tromsø.

Les mer om Anna Ricknell på nettsidene til Ricknells Retorik.

Det tas forbehold om minimum 12 deltakere for gjennomføring av kurset. 

SKJEMA FOR PÅMELDING

Navn *
Navn

Kort om innholdet i kurset: 

  • Fire kommunikasjonsstiler - og hvordan du møter de.
  • Kroppsspråk som forsterker ditt budskap.
  • Presentasjonsteknikk - steg for steg med wow-resultat.
  • Biologisk kommunikasjon og hvordan du vinner kunden. 
  • Hvordan kan en person i ledende stilling forbedre sin kommunikasjon med medarbeiderne? 
  • Hvordan fungerer kommunkasjonen mellom ansatte, avdelingsledere, toppleder og ledergruppen?
  • Hva gjør du når kommunikasjonen svikter?
  • Hvordan kan en toppleder få alle medarbeidere til å jobbe sammen mot felles mål?
  • Forekommer hersketeknikker op arbeidsplassen som hindrer effektiv kommunikajson, fellesskap og resultatoppnåelse, og hvordan motvirker du dette? 
  • Hvordan kan retorikk forbedre bedriftens arbeidsmiljø?

Et unikt tilbud til nordnorske ledere

Ledelse i Nord og Universitetet i Tromsø har i samarbeid utviklet en ny lederutdanning tilpasset nordnorske ledere.

- Ledelse i Nord har siden 2015 hatt 140 ledere på våre lederprogram. Mange av de som har deltatt har fortalt at de ønsker mer lederutdanning. Vi har derfor utviklet et nytt og helt unikt tilbud til nordnorske ledere i samarbeid med Universitetet i Tromsø, sier Kurt Sverre Knudtsen, daglig leder i Ledelse i Nord. 

Det nye programmet har fokus på bedriftenes stratgi, plan for lønnsomhet og hvordan en implementerer endringer i organisasjonen. 

- Mange endringer svekkes som følge av at lederen ikke klarer å skape forståelse og engasjement for endringen internt. Hvordan lederen skal gå frem for å lykkes med endring i egen organisasjon vil stå sentralt på programmet, sier Knudtsen. 

Bedriften som case

Lederne som deltar på programmet vil bruke de bedriftene de arbeider i som case for studeiene.  

- Hver student på programmet må gjøre en avtale med bedriften hvor de får mandat til å arbeide med bedriften som case og mulighet til å gjennomføre endringer i bedriften, sier Knudtsen.

Unikt studium

For Universitetet i Tromsø er dette en ny og unik form for undervisning. 

- Vi flytter pensum inn i bedriften gjennom konkrete endringer og forbedringer for de bedriftene vi studerer. Når vi arbeider med å implementere endring i en konkret bedrift oppnår vi en dybdelæring som det ikke er mulig å oppnå for vanlige studenter som ikke er i arbeid. Muligheten til å arbeide med strategi og endring i konkrete bedrifter gjør dette programmet unikt, sier universitetslektor Finn Steinar Heimly ved Handelshøgskolen, Universitetet i Tromsø.

Relevant

For Ledelse i Nord har det hele veien vært viktig å lage et tilbud som passer næringslivet og offentlig sektor i landsdelen. 

- Dette er en flott mulighet for nordnorske ledere å få faglig påfyll som er svært relevant for den virksomheten de driver. Vi i Ledelse i Nord er opptatt av skreddersydde lederprogram. Dette er et godt eksempel på det, sier Knudtsen.

Videreføring av LIN-programmet

Konkurransekraft i praksis er et samlingsbasert studie hvor samlingene vil være på campus til Universitetet i Tromsø. De tre første samlingene går over to dager, mens den siste samlingen er en dag. Første samling er 14. - 15. mars 2017.

- Studiet er lagt opp slik at det er godt mulig å kombinere lederprogrammet med de lederoppgavene en har til daglig. Det er ingen avsluttende eksamen, men studentene vurderes ut fra arbeidsoppgavene underveis. Gjennomført studie gir 10 studiepoeng, sier Knudtsen og legger til. 

- Konkurransekraft i praksis er en naturlig videreføring av tema og innhold i LIN-programmet. De som gjennomfører begge programmene får styrket sin lederkompetanse betydelig.  

Om du ønsker mer informasjon om LIN-programmet eller Konkurransekraft i praksis kan du kontakte oss i Ledelse i Nord. Du finner vår kontaktinformasjon her.  

- Mye å lære av en dyktig korleder

På LIN-programmene i 2017 har professor i korledelse ved UIT, Ragnar Rasmussen, delt sine ledererfaringer fra rollen som dirigent for store norske og internasjonale ensemble. Nå kan også tidligere års LIN-deltakere oppleve Rasmussen på årets nettverkssamling. 

Ragnar Rasmussen har en lang internasjonal karriere som musiker og dirigent. Han var i mange år dirigent og kunstnerisk leder for Vokal Nord og kammerkoret Mimas, samt kammerkoret Saga. 

Rasmussen har også gjestet og dirigert et stort antall kor og orkestre, og han har turnert i en rekke land. Han har blant annet dirigert Tromsø symfoniorkester, det serbiske radiosymfoniorkesteret, det latviske statskoret og slovensk radio og TVs symfoniorkester.

Du kan lese mer om Ragnar Rasmussen på Wikipedia

På LIN-programmet høsten 2017 delte Rasmussen sine tanker om ledelse i rollen som dirigent for et stort orkester. 

- Hvis du som dirigent prøver å kontrollere orkesteret har du tapt. Nøkkelen er å kontrollere deg selv og invitere de andre inn i din verden. De du leder blir et speil av deg selv. Det er derfor viktig at du som leder er i balanse, fortalte Rasmussen til interesserte tilhørere. 

Nå kan også tidligere års LIN-deltakere få med seg en helt spesiell variant av foredraget til Ragnar på nettverkssamlingen 18. januar på Scandic Ishavshotellet. På samlingen kommer også den svenske retorikeren Anna Ricknell for å dele sine tips om retorikk og kommunikasjon. 

- Nettverkssamlingen er en fin anleding til å møte andre ledere fra LIN-nettverket og samtidig få faglige innspill. Ragnar og Anna bringer inn viktige perspektiver på ledelse som mange har bruk for. Det er mye å lære av en dyktig korleder, sier rådgiver Geir Håvard Hanssen i Ledelse i Nord. 

Ta gjerne med deg en venn eller kollega og bli med på en spennende kveld med faglig input og gode møter med andre ledere.

Du kan melde deg på nettverkssamlingen i denne artikkelen "Bli med på LIN-nettverkssamling". Du finner påmeldingsskjemaet nederst i artikkelen. 

Kjære LINERE og venner av oss i Ledelse i Nord

Med disse to sitater ønsker vi i Ledelse i Nord å takke for all hjelp og flere fantastiske og trivelige opplevelsesrike dager – og ikke minst for ulike hilsninger og meldinger til oss det året som nå snart ebber ut. 

Vi har bragt til erfaring at det er ulike typer aktiviteter og kommunikasjon i de ulike LIN gruppene og årskull, dette er meget bra og vi håper dere har noe sammen som det er verdt å ta vare på! “Nettverk – vennskap – erfaringsutveksling”

Av og til kommer vi over innslag i ulike medier der deltakerne på LIN-programmet blir omtalt positivt – det er morsomt å se at det går bra – og vi håper at det gjør det for dere alle både i lederskap, bedriftsutvikling og ellers i livets gjøremål og utfordringer. Del gjerne med oss det du måtte ønsker å fortelle i vårt ledernettverk.

Hos oss i Ledelse i Nord går det unna i sedvanlig høyt tempo. I tillegg til LIN programmet, som nå snart kan signere ut 142 ledere som har gjennomført siden oppstarten i januar 2015, arbeider vi med interne leder-strategier og utviklingsprogram i flere bedrifter og organisasjoner.  Håper å kunne se deg i våre lokaler i Storgata 85 - Tromsø. Her har vi det meget trivelig - og du/dere er hjertelig velkommen på besøk om dere skulle være i nærheten – bare for en prat, en lunsj eller om du skulle ha behov for et sted å sitte og jobbe.

Ellers så driver vi på med å fylle neste års LIN program som starter 13. februar 2018, pr. dato er det 3 ledige plasser. Dersom du selv eller noen du kjenner skulle ha lyst på nye opplevelser, nye nettverk, ny læring og videre utvikling så hører vi gjerne fra dere.

Nettverkssamlingen finner sted på Ishavshotellet torsdag 18. Januar, egen invitasjon er sendt ut, alle LINere er hjertelig velkommen. 

Ønsker deg og dine en rolig og fredfylt julehelg og et godt nytt år.

Beste hilsen oss i Ledelse i Nord

Geir Håvard Hanssen, geirhavard@ledelseinord.no

Helga Zwarg O`Donoghue, helga@ledelseinord.no

Elisabeth Utheim, elisabeth@ledelseinord.no

Trine Lise Andersen, trinelise@ledelseinord.no

Øyvind Berg, oyvind@ledelseinord.no

Kurt Sverre Knudtsen, kurt@ledelseinord.no

Henter Anna Ricknell til nettverkssamling

Den svenske retorikeren Anna Ricknell kommer til Tromsø for å delta på nettverkssamlingen til Ledelse i Nord 18. januar. 

Ricknell er tidligere svensk elitesvømmer og har utdannelse innenfor retorikk fra Universitetet i Uppsala, samt ulike amerikanske universiteter. Hun ønsker å gi flere trygghet når de skal ta ordet foran en forsamling. 

- Undersøkelser viser at svenskene i gjennomsnitt er mer redd for å tale foran en forsamling enn de er for å dø. Jeg har derfor tatt utfordringern med å utdanne disse menneskene og gi de verktøyene som gjør de til tryggere talere som andre ønsker å lytte til, sier Anne Ricknell. 

Hjemme i Sverige tilbyr Anna Ricknell kurs i retorikk til næringslivet og andre organisasjoner som ønsker å utvikle sin kommunikasjon til kunder og omgivelser. 

- Kommunikasjon handler ikke bare om å nå ut til større grupper. Det handler også om selgeren som møter kunder, medarbeideren som møtes for å komme i mål med et prosjekt, løse et problem eller for å komme opp med nye ideer sammen. Det er mange situasjoner som krever god kommunikasjon. God kommunikasjon er god retorikk. Retorikken finnes over alt, selv om vi ikke tenker på det som retorikk, sier Ricknell.

Nå er det altså klart at den anerkjente retorikeren tar turen til Tromsø for å delta og holde innlegg på Ledelse i Nords nettverkssamling 18. januar. 

- Anna har det siste året vært en del av Ledelse i Nord. Dette gir oss muligheten til å benytte hennes kompetanse i lederprogram hvor det er relevant for bedriften. Når Anna nå kommer til Tromsø får flere muligheten til å bli kjent med henne, sier Kurt Sverre Knudtsen i Ledelse i Nord. 

Han forteller at det fortsatt er ledige plasser på nettverkssamlingen for LIN-deltakere som ønsker å holde kontakt med nettverket av nordnorske ledere som har gjennomført LIN-programmet. 

- Mange ledere setter stor pris på å ha et nettverk av andre ledere som de kjenner og kan snakke med. Nettverkssamlingen er en fin anledning til å få faglig påfyll og samtidig treffe ledere som har vært gjennom LIN-programmet. Det er fortsatt mulig å melde seg på samlingen, sier Knudtsen. 

Du kan melde deg på nettverkssamlingen nederst i denne artikkelen: Bli med på nettverkssamling

Interne konflikter hindrer vekst

Enkelte selskap blir gasellevinnere, mens andre opplever at den gode veksten avtar. Selskapene forklarer gjerne stagnasjonen med forhold i markedet, men en internasjonal studie viser at interne konflikter bidrar mest til at veksten stopper opp.

Årets nordnorske gasellevinnere ble kåret på Clarion Hotel The Edge i Tromsø 22. november 2017. Kåringen ble åpnet av Amund Djuve, sjefredaktør i Dagens Næringsliv. Han refererte til en undersøkelse utført av Chris Zook og James Allan hvor de har studert faktorene som bidrar til at veksten i en bedrift stopper opp. Undersøkelsen er publisert i boken «The founder´s mentality». 

- Selskapenes forklarer gjerne at veksten stopper opp med forhold i markedet, endringer i konkurransesituasjonen eller hos kundene. Undersøkelsen til Zook og Allan viser at det er andre faktorer som i større grad påvirker veksten, sa Djuve på gasellekonferansen. 

Forfatterne av «The founder´s mentality» har fulgt selskap i 40 land over en 10-års periode. Deres konklusjon er at i 90 prosent av tilfellene hvor selskapenes vekst stoppet opp, skyldes dette interne forhold i bedriften. 

- De interne forholdene som stopper vekst er interne konflikter, uavklarte ansvarsforhold, samt at oppdraget blir mindre tydelig når selskapet vokser sterkt. Det blir også lengre avstand fra ledelsen til frontlinjen og kundene når organisasjonen vokser, sier Djuve.

Fokus på menneskene
Dette bekreftes av universitetslektor Finn Steinar Heimly ved UIT Norges arktiske universitet. I følge Heimly er mange ledere for lite flink til å gjøre de endringene som skal til for at en bedrift skal kunne fortsette veksten. 

- Mange endringer svekkes som følge av at lederen ikke er god nok i de mellommenneskelige situasjonene. De greier ikke å løse konfliktsituasjoner på en god måte. Dette kan være et betydelig hinder for vekst, sier Heimly. 

Samtidig er undersøkelsen gode nyheter for bedrifter som sliter med å finne tilbake til den gode vekst-formelen. For mens eksterne forhold som marked, konkurransesituasjon og kunder er krevende å endre, har en gode muligheter til å forbedre de interne forholdene i bedriften, dersom en har fokus og iverksetter tiltak på dette. 

- Det er lettere å gjøre noe med de interne forholdene i bedriften, enn endringer i markedet, sier Djuve.

Ledelse i Nord jobber med lederutvikling i en rekke virksomheter i Nord-Norge. Vårt neste lederprogram starter i Tromsø 13. februar 2018. Du finner mer informasjon om LIN-programmet på www.ledelseinord.no